Program på Mad og Mennesker Scenen

Debatterne på Mad og Mennesker Scenen


Fredag

kl. 9.30 - 10.30
Unge og madspild
Arr. Folkemøde Møn
Rasmus Eriksen fortæller kort om sit arbejde i “Stop spild lokalt” med at uddele gratis overskudsmad, doneret af butikker.
Herefter diskutere panelet emnet.
Hvad kan unge gøre for at begrænse madspildet?
Der diskuteres ideer og tanker om at komme madspild til livs, Gode råd og erfaring, og hvordan det påvirker ens hverdag. Er det noget du tænker over - eller burde tænke over?
Debattører: Rasmus Eriksen (Stop spild lokalt), Anders Storgaard (KU), Anne Valentina Berthelsen​(Folketingskandidat SF).
Ordstyrer Louise Lindhagen (SkarptSprog)
 

Kl. 10.45 - 11.45
Krudt til hjernen til lang skoledag?
arr: Folkemøde Møn 
Mange elever klager over lange skoledage. Handler det i virkeligheden om at de ikke får mad nok. Mad med krudt og vitaminer til hjernen.
Er der nogen forskning der viser, om det har nogen virkning? Er der politisk stemning for skolemad - og i så fald. Hvem skal betale - eller er det god investering for samfundet på den lange bane?
DebattørerGitte Porsmose - Laura Lindahl (LA)  Astrid Krag (S), Bettina Hansen (kantinen på udd. center Vordingborg).
Ordstyrer Nikkiline Vive Andersen ​
 

Kl. 11.45 - 12.45
(Turismen stjæler scenen)
Er du der hvor du skal være? Turisme bliver en af verdens mest eftertragtede arbejdspladser.
Arr. Folkemøde Møn
Engang var det reklamebranchen, så blev det tv- og filmbranchen efterfulgt af eventbranchen – Og nu peger mange internationale eksperter på, at en af fremtidens mest efterspurgte jobskabere bliver turistbranchen. Hvordan kan en branche som er i konstant vækst imødekomme de unges behov og hvad er det egentligt turisme handler om siden det kan blive den helt store topscorer blandt de kommende jobsøgende?
Debattører: Martin HH Bender, Susan Thydal m.fl.
 

Kl. 13.00 - 14.00 
Plastik i naturen bliver til plastik i vores mad.
arr. Folkemøde Møn 
Hvad er op og ned i plastik debatten? Hjælper det at lægge afgift og pant på pantflasker eller giver det et merforbrug et andet sted?
Kan vi undgå at få plastik i vores mad ved at sortere affald - og ikke mindst ved at rydde op efter os selv.?
“Saml 3 stk plastik op, hver gang du går på stranden og red fiskene”
Hvad er fup eller fakta i debatten?
Debattører: Berit Asmussen (Plastic Change), Christina Busk (Plastindustrien), Zenia Stampe (R). Ordstyrer: Brian Bressendorff

Kl. 16.05 - 17.00
Fra Lokal - til Gourmet
arr. Folkemøde Møn
Mad er ikke bare mad.
Det handler ikke kun om at blive mæt, men handler også om oplevelse og fortælling om råvarernes historie og producent.
Eksempler kan være historien om kilden til vandet, mikrobryggerier, hvilken kutter, der har fanget fisken, hvilken skov ramsløget har vokset i.
Er det varm luft og et modefænomen? Eller kan det udvikle sig til en holdbar forretningsmodel og skabe flere lokale arbejdspladser?
#Madturisme #Sjællandsomspisekammer

Debattører; Jeppe Graa fra Madsynergi, Sara Skåning Lind fra Møn Gin,  Per Sjørup fra Hårbølle Mejeri, og Kristen Rohde Jensen fra Rytzebæk æbler.
Ordstyrer; Steffen Steffensen